Slow travel langs de oceaan: Fisherman’s Trail – Rota Vicentina

In het zuidwesten van Portugal doorkruist de langeafstandswandeling Rota Vicentina de regio’s Alentejo en Algarve. De route bestaat uit meerdere delen. In het binnenland loopt de Historical Way (daarover lees je alles in deze blog) doorheen het Portugese platteland. Aan de kust kan je over de duinen de Fisherman’s Trail lopen. Langs de adembenemende klippen, baaien en stranden die uitkijken op de oceaan. Af en toe spot je een lokale visser die vanop de rotsen wacht op zijn vangst van de dag.

Wij liepen in februari 2020 deze Fisherman’s Trail (76 km) als vervolg  op het noordelijke deel van de Historical Way. We wandelden deze weg in vier dagen, met nog een extra vijfde dag een luswandeling rond Odexeixe:

 • Dag 1: Porto Covo tot Vila Nova de Milfontes (20 km – 8 uur)
 • Dag 2: Vila Nova de Milfontes tot Almograve (15.5 km – 5 uur)
 • Dag 3: Almograve tot Zambujeira do Mar (22 km – 7 uur)
 • Dag 4: Zambujeira do Mar tot Odeceixe (18.5 km – 7 uur)
 • Dag 5: Cirulaire route rond Odeceixe

Porto Covo tot Vila Nova de Milfontes

 • 20 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 8 uur
 • moeilijkheid: 3/5

Porto Covo is tijdens de zomer erg geliefd, zeker bij Portugezen die in het binnenland wonen. In de winter en herfst mag je aan dat toeristisch vissersdorpje gerust ‘ingeslapen’ aan toevoegen, want het is er heerlijk rustig. Afgezien van enkele Portugezen is er bijna niemand in de straatjes. In het hele dorp is maar één winkel en één bakkerijtje open.

De baai van Porto Covo is de eerste kans voor een aantal prachtige vergezichten over de oceaan. Waar je ook kijkt, het water is nooit weg te denken. De stranden zijn steeds veranderend. Rotsen die naar beneden lijken te tuimelen. Ooievaars die zich nestelen op hoge rotspartijen. Hier lijk je plots nietig, overgegeven aan alle elementen.

In de zandduinen zie je een grote diversiteit aan endemische soorten, dat zijn planten die van enkel hier in het zuidwesten van Portugal voorkomen. Als je goed kijkt, zie je in de planten de subtiele kleurverschillen tussen ochtend en avond.

Wandelen over de duinen… op een of andere manier blijkt het voor veel wandelaars de grote hindernis te zijn. Vraagt het inspanning? Jazeker. Is het zwaar? Nee hoor. Als je net als wij bergschoenen draagt die hoog genoeg zijn, komt er geen zand in je schoenen terecht. Enkel de stukken die bergop gaan, zijn even stevig doorstappen.

In het echt overtreffen de vergezichten de beelden die je ziet van deze Fisherman’s Trail. Je raakt nooit uitgekeken op de steeds wisselende golven die tegen de rotsen aangaan, van getijden op de stranden, van de groene natuur in de duinen.

Vila Nova de Milfontes tot Almograve

 • 15.5 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 5 uur
 • moeilijkheid: 3/5

Je volgende dag op de Fisherman’s Trail start met een wandeling door de Rua Custódio Brás Pacheco naar de brug over de rivier. Sommige wandelaars nemen in de haven de overzetboot. Vandaag is geen zware wandeldag, dus eigenlijk heb je geen kortere weg nodig. Zoek je nog bevoorrading, dan kan je hier kiezen uit enkele supermarkten.  Eens je de brug bent overgestoken, wandel je over de bosrijke oever naar de duinen.

Zelfs in het vroege voorjaar is de omgeving groen, met plantensoorten die je zelden elders tegenkomt. Hoewel mooi, is de exotische Acacia met z’n gele bloemen, een invasieve plant in het landschap. Hele stukken wandel je langs en door laaghangende Acacia, die steeds meer van het zanderige duinenlandschap inneemt.

Tussen Vila Nova de Milfontes en Almograve loop je langs verschillende prachtige zandstranden: Praia das Furnas, Praia dos Picos en Praia da Angra. Na 9,5 km kom je voorbij het dorpje Azenha do Mar.

Eens aangekomen in Almograve, dat veel kleiner is dan Vila Nova Milfontes, is de jeugdherberg een van de eerste logies die je tegenkomt. Handig om je rugzak af te zetten, en nadien de hoofdweg weer te volgen richting de kust. Een houten pad leidt je naar het strand, waar je bij zonsondergang de voetjes in het water kan dippen.

Almograve tot Zambujeira do Mar

 • 22 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 7 uur
 • moeilijkheid: 3/5

Verlaat Almograve opnieuw langs het houten pad dat weg van het strand leidt. De eerste tien kilometer wandel je opnieuw door bekend terrein, de zandduinen. Het kleine dorpje Cavaleiro is het eerste dat je tegenkomt.

De vuurtoren van Cabo Sardao biedt toeristen hier een prachtig zicht op de oceaan. Als het er druk is, wandel dan nog wat verder op de route en vlij je neer voor een welverdiende pauze. Deze regio is een van de beste om ooievaars te spotten, die hun nesten maken hoog in de rotsen.

Dit is een rustige wandeldag, die eindigt in Zambujeira do Mar. Een dorp iets groter dan Almograve, met veel visrestaurants en fijne plekjes om te verblijven, zoals de Hakuna Matata Hostel. Aan de kleine kerk heb je een fantastisch zicht op de zonsondergang.

Zambujeira do Mar tot Odeceixe

 • 18.5 kilometer      
 • gemiddelde wandeltijd: 7 uur
 • moeilijkheid: 4/5

Een stevige wandeling wacht je vanuit Zambujeira do Mar naar het eerste stadje in de Algarve, het haast onuitspreekbare Odeceixe (spreek uit: ‘Odeseisj’). Hier en daar ga je door modderachtige duinen, wat zich laat voelen wanneer het regent. Om van de ene baai naar de andere te raken moet je soms wat klimwerk over de rotsen doen. Maar geen nood: je wordt beloond met een prachtig uitzicht om bij uit te blazen.

Aangekomen in Odeceixe steek je de rivier niet meteen over, maar volg je de monding een paar kilometer lang tot in het dorp zelf. Het zijn, zeker op warme dagen, lange kilometers op een verharde baan met weinig afwisseling. De rivier vormt trouwens de natuurlijke grens tussen de Alentejo regio en de meest zuidelijke, de Algarve. Je steekt de rivier over eens je aangekomen bent in het dorp.

Verder wandelen: Fisherman’s Trail, Historical Way of Circular Route

Veel wandelaars eindigen hun Fisherman’s Trail hier in Odeceixe, maar je kan nog verder wandelen. Vanuit Odeceixe neem je de Fisherman’s Trail verder langs de kust, of trek je het binnenland in met de Historical Way.

Circular Route

Wij bleven nog een nachtje langer voor onze terugvlucht en volgden de Circular Route, een luswandeling die start en eindigt in Odeceixe. Voor deze wandeling volg je de geel-rode markeringen. Je loopt een heel stuk langs de Fisherman’s Trail en keert dan terug naar het dorp. Voor ons was de wandeling net iets te kort: bij het afsplitsen van de wandeling wandelden we nog zes kilometer heen en terug langs de Fisherman’s Trail.

De route terug naar het dorp laat je toe om te vertragen: volg een kudde schapen of koeien terwijl ze langzaam door het landschap bewegen. Of blijf stilstaan bij een veld donkergele lupinebloemen. Je eindigt de wandeling in het hoger gelegen deel van Odeceixe, bij de windmolen, met zicht over het dorp en de hele kust.

Verblijven langs de Fisherman’s Trail

Op dit deel van de Rota Vicentina kan je kiezen uit campings, hostels en hotels/guesthouses. Kamperen met je eigen tent is de goedkoopste optie. Er zijn campings in Vila Nova de Milfontes (net buiten het centrum), Zambujeira do Mar en Odeceixe (2 km buiten het dorp). In Almograve en Porto Covo zijn er geen.Een bed in een slaapzaal van een hostel is ook niet duur. Verblijven in een hotelkamer of gastenverblijf kost afhankelijk van de periode waarin je blijft. Meestal variëren de prijzen tussen de 30 en 50 euro voor een privékamer, met eigen of gedeelde badkamer. Reis je buiten het seizoen, kan je op sommige plaatsen voor een prikje overnachten. 

Zoek een verblijf op de route van de Fisherman’s Way/Rota Vicentina. Zo vermijd je nog extra kilometers om naar je hostel of hotel te gaan. En sta je ’s ochtends meteen klaar voor een frisse start van je dag!

Onze ervaringen

Ahoy Porto Covo Hostel – Porto Covo – kleine maar gezellige hostel ter grootte van een huis. Hoewel de hostel niet vol zat, vonden we het iets te veel mensen samen. Voor maar twee badkamers en beperkte woonkamer, mocht het wat minder zijn.

Apartamentos Pátio Victória – Vila Nova de Milfontes – beetje ouderwets, maar lekker makkelijk. Eigen kamer met balkon, eigen badkamer en koelkast op de kamer. Veel ruimte voor een klein prijsje. Erg fijn onthaal, we kregen meteen alle adresjes om te eten mee.

HI Almograve Pousada de Juventude – Almograve – grote kamers, grote gangen, veel plaats. We kregen een extra verwarming op de kamer, mooi meegenomen. Ontbijt was veel meer dan we verwacht hadden, fijne start van de dag.

Hakuna Matata Hostel – Zambujeira do Mar – erg fijne hostel, op een steenworp van het strand. De eigenaar wou een laatste weekend met vakantie voor het drukkere seizoen begon, dus bleven we maar met 4 mensen in deze hostel. Groot, modern, fijne sfeer. Vanop het terras boven heb je uitzicht op de oceaan.

Sol Mar – Odexeixe – iets hogere prijsklasse, maar als je aan het einde van je wandeling wat meer luxe wil, is dit een erg goed adres. Fijne kamers, veel ruimte en ’s ochtends krijg je een heerlijk ontbijt voorgeschoteld.

Tips voor onderweg

 • Inchecken in hostels en hotels is vanaf 3 uur. Ben je er eerder? Dan kan je je bagage alvast daar laten.
 • In de meeste hotels en hostels is er geen verwarming op de kamer. Soms krijg je een elektrische verwarming op je kamer, soms gewoon een extra deken. Voorzie warme slaapkleding, zeker wanneer je in de winter en het voorjaar reist.
 • Je kan in Lissabon een rechtstreekse bus naar Porto Covo nemen. De bus doet er iets meer dan 2 uur over. Let op, bij sommige bussen is de reistijd 3 uur.
 • Vanuit Odeceixe kan je met de bus van Rede Expressos rechtstreeks naar Lissabon. Er rijden enkele bussen per dag. Na vier uur kom je aan in het busstation van Lissabon. Koop een ticket op voorhand online, dat kan je niet op de bus. Je hoeft trouwens niet te zoeken: de bushalte ligt naast de brug, waar je eerder al voorbij wandelde.
 • De Fisherman’s Trail wordt afgeraden wanneer je hoogtevrees hebt. Dat gezegd zijnde – ik spreek met hoogtevrees uit ervaring – is deze route absoluut de moeite en niet te missen.
 • In Portugal is kraantjeswater perfect drinkbaar. Vul je drinkbus of –zak dus gewoon bij aan de kraan, zo hoef je geen flessen water te kopen en mee te nemen op je wandeling.
 • Gedetailleerde info over de wandelpaden kan je terugvinden op de officiële site van de Rota Vicentina.