De kracht van belonging

De kracht van belonging

rsz_banner_newsletter_october

Zie je die clan daar? Dat is mijn geweldige familie. Ik ben zo dankbaar voor mijn ouders, broers en zussen. Ze zijn zo warm, echt, liefdevol, moedig… Ze brengen zo veel vreugde in mijn leven. Je kunt je nu afvragen: waar heeft ze het over? Laat me een aha-moment dat ik onlangs had met jou delen…

Tijdens de laatste Yoga Teacher Training die we in Chiang Mai organiseerden, was ik verrast om te zien hoe hard sommige studenten (meestal de slimste) waren voor zichzelf. Hoe hard ze twijfelden aan hun eigen waarde. Ze herinnerden mij eraan dat weinig zelfvertrouwen hebben bijna epidemisch is op deze planeet!

Ik herken die stem in mezelf natuurlijk ook. Zelf noem ik het de ‘ik-ben-niets-waard-stem’. Ik behandel die stem als een oude vriend die eens in de zoveel tijd langskomt voor de thee. En ik doe mijn best om mezelf niet te identificeren met die stem, maar hem ook niet weg te duwen. Hoewel deze stem is deel van mij is, laat ik hem mijn leven niet bepalen.

Later luisterde ik naar een lezing van Tara Brach, een fantastische boeddhistische leraar en psychologe. Volgens haar is onze eigenwaarde rechtstreeks gelinkt aan ons gevoel van belonging, het gevoel van ergens bij te horen. Wanneer we opgroeien zonder het gevoel geworteld te zijn in een gezin, een gemeenschap, een school of verbonden met de natuur waar we deel van uitmaken, gaan we twijfelen aan onszelf.

Dat gevoel van zelfvertrouwen dat ik ervaar, komt dus vanuit die ongelofelijke familie die ik thuis heb. Ik weet dat wat er ook gebeurt – zelfs wanneer ik alles verpest, jammerlijk misluk of mezelf voor schut zet- ik altijd op hen kan rekenen. En dat geeft mij de moed en het lef om mijn hart te volgen en om risico’s te nemen. Als ik afstem op dat diepe gevoel van verbondenheid, verdwijnt alle twijfel aan mezelf meteen.

Misschien heb je niet zo’n familie thuis. Maar misschien heb je wel één goede vriend, een groepje van mensen of een connectie met de natuur (een grote oude boom of een kat bijvoorbeeld) die je het gevoel van verbondenheid geven. Je weet dat zelfs in de slechtst mogelijke situatie, je op hen kan rekenen om je onvoorwaardelijk graag te zien.

Dus, als je een moment twijfelt aan jezelf, ga dan voor een ‘shot of belonging’: door gewoon te denken aan die persoon, die groep van mensen, het uitzicht op de oceaan, een groot bos,… en ervaar hoe dat gevoel je, als een antigif, overneemt.

 


Laurence Gilliot 
woont in Chiang Mai (Thailand), waar ze yoga geeft en regelmatig teacher trainings organiseert. Ze groeide op in België, maar koos volop voor het avontuur. Ze werkte vijf jaar in non-profitorganisaties van de DR Congo tot de Fillipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea. Yoga betekent voor haar opnieuw verbinding maken met het diepste in jezelf.

Laurence is een van onze Inspirational teachers en gastschrijver van Yogawereld. Je kan haar volgen op laurencegilliot.org

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.