Open je hart met Anahata chakra

anahata chakra of hartchakra in yoga

Hartchakra – Anahata Chakra – अनाहत)

Als middelste in de lijn van de chakra’s zorgt deze hartchakra voor harmonie tussen lichaam en geest, tussen geven en nemen, tussen de mannelijke (Shiva) en vrouwelijke (Shakti) energie. Anahata chakra laat je toe om je hart te openen voor jezelf en voor anderen. Net daarom is hij ongelofelijk populair in yogalessen vandaag.

Open je hart met Anahata Chakra

  • Gelinkt met het element lucht, met tastzin en met de kleur groen.
  • Deze chakra wordt gelinkt met je hart, longen en ademhaling.
  • Alles wat je emoties betreft: vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw.

De hartchakra laat je toe om verbinding te maken met de mensen rondom je en maakt je bewust van de relaties die je hebt. Als je hart open is, stel je jezelf open voor anderen. Je geeft goedheid, medeleven, respect en hartelijkheid aan mensen rondom je. Als de hartchakra minder goed functioneert, voel je je minder verbonden met jezelf en met anderen.

Wees kwetsbaar

Een van de moeilijkste dingen in het leven is om je kwetsbaar op te stellen. In sommige yoga houdingen komt dat gevoel terug, wanneer je je hart openstelt voor het onbekende. Start met de zachte opener cat-cowpose of Bhujangasana (cobra). Daarna kan je verder naar de iets intensere hartopeners, zoals Ushtrasana (camel pose), Dhanurasana (boog) of Anahata asana.

Bepaalde geuren spelen in op het openen van je hart, zoals de geur van rozen of eucalyptus. Omring je met deze geuren in de vorm van oliën of andere om je hart verder open te stellen voor anderen.

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam.