Je ademhaling als anker bij moeilijke momenten

ademhaling

Probeer te blijven ademen. Het is de raad die je vaak krijgt als je in paniek slaat, midden in een stressvolle situatie belandt of wanneer je even geen uitzicht ziet over hoe het verder moet. Wanneer het moeilijk wordt, houden we onze adem in. Onterecht, want onze ademhaling is een van de krachtigste instrumenten die we zelf in handen hebben.

In yoga nemen we de ademhaling graag als focus omdat die voor iedereen toegankelijk is. Iedereen ademt. Snel, oppervlakkig, diep, rustig, vanuit je buik of je borst. Je ademhaling is net zoals de wereld rondom je voortdurend in verandering. Op elk moment van de dag, afhankelijk van de situatie waarin je zit.

Je herkent het wellicht, niet? Je adem die sneller gaat wanneer je spanning voelt. Je adem inhouden terwijl je afwacht of iets wel goed komt. Of net een heel ontspannen, bijna moeiteloze ademhaling voelen wanneer je lichaam in rust is. De adem weerspiegelt heel vaak ons gevoel. Zijn we ontspannen, dan is de ademhaling dat ook. Ervaren we stress, dan voel je dat bij het ademen ook. Je adem als spiegel van je lichaam.

Wat je adem over jou vertelt

Je ademhaling gewoon observeren is een eerste stap om je bewust te worden van hoe je je voelt op dit moment. Het biedt je een landingsplaats in je eigen lichaam. En toch is het zo moeilijk om je aandacht te richten op je adem. Je ziet of hoort die niet of nauwelijks. Het is iets dat je enkel van binnenuit kan voelen. Hoe doe je dat?

ademhaling

Je adem als anker – oefening

Kom op een comfortabele manier zitten op je mat. Als dat fijner voelt voor jou, kan je ook gaan liggen voor deze oefening. Sluit je ogen.

Breng je aandacht naar je ademhaling, naar de plaats waar je die het duidelijkst kan voelen. Je merkt ze misschien op in je borst, de zijkant van je lichaam, je buik of op een andere plaats. Er is geen goed of fout. Voel waar de ademhaling voor jou toegankelijk is op dit moment.

Merk de kwaliteiten van je ademhaling op. Voelt die diep of oppervlakkig? Duurt die kort of lang? Is die vloeiend of onderbroken? Merk op, zonder iets aan je natuurlijke ademhaling te veranderen.

Adem in en observeer de lucht die in je lichaam komt. Adem uit en merk de lucht op die je lichaam verlaat. Wees je bewust van het proces dat zich keer op keer keer herhaalt, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Gewoon je bewustzijn op je ademhaling houden, keer na keer.

Kijk naar je ademhaling als eb en vloed, misschien zelfs als golven in de zee. Een natuurlijk proces van komen en gaan. Adem in. Adem uit. Je ademhaling als anker, telkens opnieuw.


Verder aan de slag met je adem

In het Sanskriet staat het woord prana voor ‘levensenergie’. Pranayama in yoga zijn technieken waarbij je die energie in je lichaam stuurt via de ademhaling. Benieuwd naar hoe je dat doet?

Met enkele heel eenvoudige technieken kan je zelf je adem sturen door je lichaam. Kijk welke van deze goed bij je passen. Herhaal ze aan het begin of einde van je eigen yoga routine.

  • Gebruik je ademhaling als mantra. Bij elke ademhaling herhaal je voor jezelf: ‘ik adem in’ en ‘ik adem uit’. Je benoemt dus heel bewust je eigen in- en uitademen, elke keer opnieuw.
  • Maak je in- en uitademhaling even lang. Tel wanneer je inademt bijvoorbeeld tot vier, tel wanneer je uitademt evenveel tellen. Herhaal een aantal keer en ga dan terug naar je natuurlijke ademhaling.
  • Wees je bewust van de hele lengte van je adem. Je kan je ademhaling indelen in een begin, midden en een einde. Hou je aandacht bij de volledige duur van enkele ademhalingen. Laat dan die focus weer los.

Wist je dat je ook yogalessen kon volgen die helemaal gewijd zijn aan ademhaling? Voor mij voelde dat als een oude locomotief die je opnieuw stoom inblaast. Lees verder hoe ik de kracht van de adem beleefde